Tijd voor de lenteschoonmaak? Probeer de Konmari methode!

Posted 29 Mar 2019

Hoewel de lente zelf een grote glimlach op ons gezicht tovert, worden we toch nét dat tikkeltje minder enthousiast van de bijhorende lenteschoonmaak. Gelukkig is er de Konmari methode om het opruimen meteen een stuk fijner te maken!

Welke opruimmethode?

De Konmari methode natuurlijk! Opruimcoach en organiseerkoningin Marie Kondo is een echt schoonmaakfenomeen. Haar boek ‘Opgeruimd!’ werd een wereldwijde bestseller en ook haar serie op Netflix was meteen een schot in de roos. Marie Kondo’s doel? Mensen terug laten beseffen wat ze hebben en het onnodig bijhouden van veel te veel spullen aanpakken. Less is more, dus!

Haar boek dat je o.a. bij Standaard Boekhandel vindt, staat vol met opruimtips en tricks. Maar met onderstaande basics kan je ook al aan de slag!

Begin met weggooien

“Does it spark joy?” Volgens Marie Kondo moet je je bij alles in huis afvragen of het jou wel een blij gevoel geeft. Is het antwoord positief? Dan mag je het houden. Twijfel je of is het antwoord negatief? Weggooien dan. Wees hierbij altijd eerlijk met jezelf. Ga je dat oude, afgerafelde T-shirt ooit nog dragen? Of dat paar schoenen dat eigenlijk een maatje te krap zit? En wat met dat ene boek dat al jarenlang in de kast ligt te verstoffen? Door even op je tanden te bijten en de spullen die je niet gelukkig maken weg te gooien, creëer je meer rust en ruimte in je huis. En misschien kan je iemand anders wel gelukkig maken met de spulletjes die jij niet meer wilt.

Tijd om op te ruimen

Daarna is het tijd om op te ruimen. Begin met alles in huis een vaste plek te geven. Heb je doorheen je huis heel wat boeken rondslingeren? Voorzie dan een grote boekenkast waarin je al je exemplaren netjes opbergt. En je huissleutels en autosleutels? Door een vast plekje te voorzien, bespaar je jezelf ’s morgens heel wat stress.

Verder kan je ook je lades en kasten organiseren. Verdeel je lades bijvoorbeeld met kleine bakjes. Zo hoef je nooit meer te graaien naar die kleine usb-stick wanneer je dringend een computerbestand moet opslaan. Weg, frustraties!

En nu je toch die usb-stick gevonden hebt… Gebruik je laptop om allerlei bestanden en paperassen digitaal op te slaan. Je zal zien dat dat veel netter en praktischer is dan alles af te printen en in dikke mappen te steken die helemaal uitpuilen.

Dierbare spullen

Het doel van de Konmari methode is jezelf enkel te omringen met spullen die je dierbaar zijn. Voor de een is dit een boekenkast vol fantasierijke verhalen, voor de ander een stijlvolle dressing met prachtige kledingstukken. Onthoud dat ook bij je spullen kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Het belangrijkste is dat jij er vrolijk van wordt! Je zal zien, een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest… Wij begonnen alvast nog nooit zo enthousiast aan de lenteschoonmaak!

En al dat opruimen, dat verdient wel een verzetje! Kom deze zaterdag 30 maart 2019 naar Shopping Gent Zuid voor de finale van de Dance Battle. Daar kan je het Gents danstalent met eigen ogen aanschouwen. Entertainment gegarandeerd!

See you there!